Yetim hakları

Genel

2023-10-15

Ailelerini kaybeden, sahipsiz ve korumasız kalan yetimlerin çoğu İslam coğrafyası üzerinde bulunuyor. İnsan kaçakçılığı, çocuk askerliği, çocuk işçiliği, organ mafyası, madde bağımlılığı, suç örgütleri, fuhuş ve dilenci şebekeleri bu korumasız çocukların karşılaşabileceği tehditlerden bazıları. Misyoner kuruluşlar ise sahipsiz kalan milyonlarca yetim çocuğa Müslüman ülkelerde bile ulaşıp onları kendi çıkarları için kullanıyor.


İHH Ankara olarak onlarca ülkede 9000 yetime sahip çıkmaya gayret ediyoruz. Büyüyüp kendi ayakları üzerinde duruncaya kadar yetimlere daima destek olmak; barınmadan sağlığa, eğitimden gıdaya her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için durmaksızın çalışıyoruz. İstiyoruz ki kendi topraklarında, kültürlerinden kopmadan, yakınlarının yanında kimseye muhtaç olmadan yaşasınlar. Ebeveynlerini kaybetmiş ve akrabaları yanında yaşamaları mümkün olmayan yetimler için kendilerini aile ortamında hissedecekleri yetimhaneler inşa ediyoruz.


İHH Ankara, Ankara’da 241, Bayırbucak bölesinde 600 yetimin aylık düzenli bakımını üstlenmektedir. İHH toplamda dünya genelinde bulunan 90 bini aşkın yetim çocuğun her ay düzenli bakımını üstleniyor; eğitim, sağlık, gıda, barınma gibi konularda onlara destek veriyor. Her yıl ise dünyanın 135 ülkesindeki 800 bin yetime yardım ulaştırıyor.

Yetimlerin ihtiyacı nasıl karşılanıyor?


Yetimlerin yılın her vakti eğitim, sağlık, gıda, kıyafet ve barınma gibi ihtiyaçlarını karşıladığımız, bayramlarda gülücükleri eksik olmasın diye yeni elbiseler hediye ettiğimiz, güvenli ortamlarda büyümeleri için yetimhaneler açtığımız yetim çalışmalarını yürütebilmek adına geliştirdiğimiz birkaç yöntem bulunuyor. Bunlar:

Bu sistemle bir kişi, aile, kurum, arkadaş grubu, sınıf veya okul bir yetime sponsor olabiliyor; aylık 150 lira bağışlayarak sponsoru olduğu yetimin eğitim, sağlık, gıda, kıyafet ve barınma ihtiyaçlarına önemli bir katkı sağlayabiliyor. Bu sayede 52 ülkede 89.191 yetim hayata tutunuyor.

Yetimhane, ev, okul inşası veya tadilatları, eğitim malzemelerinin karşılanması, sağlık hizmetleri gibi proje bazlı çalışmalar kişi, kurum veya kuruluşların sponsorluğuyla yapılabiliyor. Proje sponsoru olmak isteyen gönüllülerimiz bir yetimhanenin inşasını üstlendiği gibi kütüphanesini, yatakhanesini, mutfağını veya bir başka odasını da yaptırabiliyor; mevcut yetimhanelerin yıllık masraflarına katkıda bulunabiliyor. Bir projeye sponsor olmak veya yetimhane yaptırmak için 0312 231 45 45 - 231 72 30 numaralı telefonları arayarak İHH Ankara Yetim Birimi ile irtibata geçebilirsiniz.


Bu projeler kapsamıda Dağıstan Bölgesinde devam eden DAĞISTAN KIZ KURAN KURSU VE YETİMHANESİ inşaatına desteklerinizi bekliyoruz.

Yetim Sponsorluk Sistemi ve Proje Sponsorluğu dışında, yetimler için yapılan tüm yardımlar Yetim Yardım Havuzu’nda değerlendirilir. Bu havuzda toplanan bağışlar, yetimhane tadilatları, kütüphane veya yatakhane kurulması, sağlık hizmetleri, yetimlere yönelik sosyal etkinliklerin düzenlenmesi, bayramlık giysi alımları gibi projelerde kullanılır.


Yetimlere Destek Olmak İsterseniz;

Açıklama Kısmına Ad, Soyad, Yetim Yardımı Yazıp Bağışta Bulunabilirsiniz.


Ülkemizdeki tüm okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, özel okul ve Kur’an kursu öğrencilerinin katılabildiği bu kampanya ile bir sınıftaki öğrenciler harçlıklarından topladıkları 150 lira ile yetim kalmış bir çocuğun aylık ihtiyaçlarını yıl boyunca karşılayabiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Bir Sen ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın destek verdiği kampanya vesilesiyle şimdiye kadar 8.834 okul ve Kur’an kursu projeye katılarak 23.939 yetime sahip çıktı. Öğrenci veya veliyseniz okulunuzla irtibata geçip bu projeye katılabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için İHH Ankara Yetim Birimi'ne ulaşabilirsiniz.

Telefon numaralarımız: 0312 231 45 45 - 231 72 30


Dünyanın 12 ülkesinde 36 yetimhane

İHH yetimhaneleri yetimlerin barındığı yapılar olmanın ötesinde bir vazife görüyor. Çoğu zaman stratejik öneme sahip yetimhaneler bölgenin gerektirdiği şartlar doğrultusunda inşa ediliyor. Müslümanların baskı gördüğü ülkelerde öğrenciler devlet okullarında kendi dillerinde eğitim alamıyor ve İslami eğitim alma imkânı bulamıyor. İHH’nın bu bölgelerde yaptığı yetimhaneler hem barınma hem de eğitim ihtiyacını karşılıyor. Büyük deprem sonrası Pakistan’da inşa edilen yetimhaneler yetim kalan çocukları misyoner kuruluşların tasallutundan korumak amacı taşımaktaydı. Günümüzde eğitim merkezlerine dönüşmüş olan İHH yetimhane ve kolejleri Pakistan’ın seçkin eğitim kurumları arasında sayılıyor. 20 yıldır iç savaşlarla boğuşan Somali’de 2013 yılında hayata geçen eğitim merkezi bünyesindeki okul, cami, yatakhane, sağlık merkezi ve oyun alanlarıyla 400’ü yatılı 1.500 öğrenciye hizmet verebiliyor. İç savaş sebebiyle eğitimi yarıda kalmış veya yoksulluk sebebiyle eğitim alamamış çocukların hayata kazandırılmasını hedefleyen eğitim merkezi ülkenin geleceği olan çocuklar için yapılmış büyük bir yatırım.


Geleneksel 1 Ocak Yetim Hamileri Buluşması

Düzenlemiş olduğumuz Yetim hamileri istişare ve değerlendirme kahvaltı toplantısını bu yıl 1 OCAK 2019 da 8.sini gerçekleştirdik.Bu buluşmada her yıl İHH ANKARA çatısı altında sponsorlarımız ile birlikte bir araya gelip kardeşlik bağlarımızı güçlendiriyoruz.


Yetim Dayanışma Günleri

İHH’nın organizasyonuyla her yıl Türkiye’den yola çıkan gönüllü ekipler dünyanın dört bir yanındaki yetimleri ziyaret ediyor, yardımlar yapıyor, yetimhaneler açıyor, çalışmaları yerinde denetliyor, yetimleri sevindirip ihtiyaçlarını karşılıyor. Her yıl tekrarlanan bu iyilik seferberliğine Yetim Dayanışma Günleri diyoruz. Yetim Dayanışma Günleri, yıl içerisinde yetimler için düzenlediğimiz en önemli faaliyetlerimizden biri. 2016 yılında bu faaliyet vesilesiyle Türkiye ile birlikte 45 ülkede 204 binin üzerinde yetim çocuğun faydalandığı 636 proje hayata geçirildi.

Gerçekleştirilen projeler arasında;

  • Okul yaşındaki yetimlere eğitim verilmesi
  • Yetim ailelerine ev eşyası alımı
  • Kırtasiye ve kitap ihtiyaçlarının giderilmesi
  • Piknik, uçurtma şenlikleri gibi eğlence programları düzenlenmesi gibi yüzlerce faaliyet var.